Thursday, 28 February 2019

taslak program

GİRİŞ
01 I 12 Şubat    Dersin tanıtımı

KAVRAMSAL TARTIŞMALAR
02 I 19 Şubat    Makale Tartışmaları

03 I 26 Şubat    Makale Tartışmaları

04 I 05 Mart     Makale Tartışmaları + Çalışma Temalarının Belirlenmesi

ALAN ÇALIŞMALARI
05 I 12 Mart     AÇ01: Seçilen Temalar Üzerine Öneri/Taslak Çalışma Planının Sunumu

06 I 19 Mart     AÇ02: Alan Çalışmaları Üzerine Tartışmalar

07 I 26 Mart     AÇ03: Alan Çalışmaları Üzerine Tartışmalar

08 I 02 Nisan    AÇ04: Alan Çalışmaları Üzerine Tartışmalar

09 I 09 Nisan    AÇ05: Alan Çalışmaları Üzerine Tartışmalar

10 I 16 Nisan:   AÇ06: Alan Çalışmaları Üzerine Tartışmalar

11 I 23 Nisan: resmi tatil

SUNUMLAR
12 I 30 Nisan  Alan Çalışmaları Sunuşları

13 I 07 Mayıs Alan Çalışmaları Sunuşları   

14 I 14 Mayıs  Teslimler için hazırlık

TESLİM
Tarihler dönem sonunda final haftası içerisinde ilan edilecek.

Tuesday, 26 February 2019

4. hafta: tema belirleme

derste sonra İclal Hoca'yla kısa bir konuşma yaptık projelerle ilgili. Önümüzdeki hafta gelirken önceliği alanı belirlemeye değil çalışacağınız tema/kavram (ve o tema ile birlikte çalışacağınız yan ya da alt temalar) belirlemeye vermenizin daha doğru olacağını düşündük. yani bir tema seçmiş olarak derse gelsin herkes. temayla beraber o temayı işleyebileceğiniz bir alan da belirleyebilirsiniz ama öncelikli olarak temayı belirlemiş olun... 

tema ya da kavram dendiği zaman çok komplike, zor bir şeyden bahsediliyor gibi gelebilir. ama öyle değil aslında. yapmanız gereken üzerinde çalışacağınız bir konu belirlemek. Bunu belirlemek için bir sürü farklı yöntem izleyebilirsiniz. bu derste son 2 hafta bir sürü farklı tema/konu tartışıldı, önümüzdeki haftaki okumalarda bir sürü farklı konu tartışılacak. + aldığınız diğer derslerde koruma ile bir şekilde ilgisi olan bir sürü konu tartışıldı. + şu ana kadar aldığınız eğitimde, aldığınız tüm derslerde, okuduğunuz kitaplarda, ziyaret ettiğiniz sitelerde, okuduğunuz haberlerde bir sürü kavram/tema/konu ile karşılaştınız. sizi heyecanlandıran, ilginizi çeken bir tanesini seçin. 

"projede ne yapacağız?" sorusu ile ilgili. bunun üzerine de konuştuk. kendinizi sınırlı hissetmeyin, bir kalıp içinde kalmaya zorunlu hissetmeyin. sunuş biçiminiz size kalmış. bir temayı (ya da birbiriyle ilişkili farklı temaları) farklı gösterim yöntemleri kullanarak bir ya da bir dizi alanda toplayacağınız veriler üzerinden ifade edeceksiniz. 

aşağıda derste bahsettiğimiz faydalanabileceğiniz iki tane kaynak var. birincisi istanbul surları etrafında gerçekleştirilen bir dokümantasyon projesi. soldaki linklere tıklayın (stories, research, app gibi). projeyi ben de bugün inceleme fırsatı buldum ve baya faydalı bir örnek bu ders açısından. 
diğer kaynak yine derste bahsettiğimiz farklı örneklerle ilgili koruma stratejilerinin kısaca aktarıldığı doküman. çok kısa bilgiler var, bu örnekler üzerine daha fazla araştırma yaparak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. metod kısmından yararlanabilirsiniz.
The HUL Guidebook, ve bunu destekleyen web sayfası: http://www.historicurbanlandscape.com/

Thursday, 21 February 2019

05 Mart / 4. Hafta Okumaları

sorumlu olduğunuz kısımlarda neler anlatıldığını bize aktarıcaksınız. ama bu kaynakları okurken ve derste sunarken şu soru aklınızda olsun:  bu okumalardan korumaya dair neler öğrendik, cebimize atabileceğimiz kavramlar, bilgiler neler? 
gene önemli yerleri vurgulamayı,  üzerinde daha fazla durmayı, onları öne çıkarmayı + kaynaklarda anlatılanlarla Türkiye'deki süreçleri ilişkilendirme çabasında olmayı ihmal etmeyelim sunuş sırasında. 

Bandarin, Francesco and Van Oers, Ron (2014) The Historic Urban Landscape: Managing Heritage in an Urban Century, Wiley

chapter 01 Urban Conservation: Short History of a Modern Idea [eda]
chapter 02 Urban Conservation as International Public Policy [vildan]
chapter 03 The Changing Context of Urban Heritage Management [betül]
chapter 04 New Actors and Approaches to Urban Heritage Management [funda]
chapter 05 Expanding the Toolkit for Management of the Urban Environment [ilay]
chapter 06 The Historic Urban Landscape: Preserving Heritage in an Urban Century [hatice]

iyi sunuş, çok iyi sunuş...

Genel olarak iki konu var her makalede…1) konunun geçtiği bağlam (yer) ve 2) aktarılan mesele

İyi bir sunuş: a) makale’de bahsedilen bağlamı aklımızda kalacak şekilde bize aktarabilmeli: bunun için sunuşun başında harita, görsel ve görsel-işitsel malzeme kullanarak makalede aktarılan meselenin nerede, nasıl bir yerde gerçekleştiği aktarılmalı. + b) makaledeki ana düşünceyi aktarmalı. + c) makale içindeki önemli/vurgulanması gereken yerleri öne çıkarmalı + d) tüm bunları hikayeleştirerek, keyifli, merak uyandıracak şekilde anlatmalı.
ek olarak: tahta/slayt kullanımı bağlam ve konu için farklı olabilir. bağlam (a) anlatılırken daha hareketli slaytlar, videolar, haritalar, fotoğraflar dönebilir. konu aktarılırken ise tahtadaki hareket daha azabilir, arada bir kaç görsel ya da alıntı dönebilir belki. yani "a" sırasında izleyicinin tahtaya bakması, b,c,d sırasında sunuşu yapana bakabilmesi sanırım iyi bir tercih.

Çok iyi bir sunuş: iyi bir sunuşta olması gerekenlere ek olarak şunları ya da şunlardan bir bölümünü yerine getirmeli: e) makalenin yayınlandığı tarihten bugüne olan biteni de araştırıp bize aktarmalı f) makalenin eksik bıraktığı konuların peşine düşmeli, makalede sorulmayan soruları sorup bunlara cevap arama çabasında olmalı g) makalede bahsi geçen örneklere benzer başka örnekler bulmalı ve bunlar arasında ilişki kurmalı h) makalede bahsedilen ya da bahsi geçmeden tarif edilen kavram ya da kavramları açığa çıkarmalı i) tartışma sorusu/soruları ortaya koymalı